Att komma tillbaka efter en sjukdom

När du är riktigt sjuk eller har drabbats av en olycka vill du bara ligga till sängs. Att åter kunna vara uppe och gå eller att kunna återgå till arbetet kan kännas omöjligt. Hur lång tid det tar för dig att återhämta dig beror på sjukdomens eller skadans art, men också på dig.

Sviter av sängliggande

Att vara sängliggande är mycket skadligt, framförallt när du börjar bli lite äldre. Du förlorar muskelmassa och balansen försämras snabbt. Det är oerhört viktigt att komma ur sängen. Det finns smarta hjälpmedel som hjälper dig att komma igång. Tänk på att det är viktigt att röra på sig.

Den första tiden

Har du varit sängliggande en längre period kan du vara så försvagad att det är träning nog för dig att gå till köket eller att gå till toaletten. Efter ett tag kan du börja träna mer. Hemsjukvården eller vårdcentralen kan hjälpa dig med träningsprogram.

När du börjar må bättre

Så småningom är det dags att återgå till ditt arbete. Du kanske inte ska börja arbeta 100 % direkt. Prata med din läkare eller med Försäkringskassan om rätt nivå för dig. Din arbetsplats eller dina arbetsuppgifter kanske behöver ändras. Prata med din arbetsgivare om att upprätta en rehabplan.